Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
< sekcia Ekonomika

Rast britského stavebného sektora sa v auguste prudko spomalil

Londýn, ilustračné foto Foto: Teraz.sk/Martina Miksová

Index nákupných manažérov IHS Markit a logistického inštitútu CIPS pre britský stavebný sektor klesol v auguste na 52,9 bodu.

Londýn 4. septembra (TASR) - Aktivita v britskom stavebnom sektore zaznamenala v auguste prudké spomalenie tempa rastu. Zatiaľ čo v júli dosiahol stavebný sektor najvýraznejší rast za vyše roka, v auguste zaznamenal 3-mesačné minimum. Uviedla to spoločnosť IHS Markit.

Index nákupných manažérov IHS Markit a logistického inštitútu CIPS pre britský stavebný sektor klesol v auguste na 52,9 bodu z júlovej hodnoty 55,8 bodu. Júlová hodnota predstavovala 14-mesačné maximum, naopak, augustová hodnota bola najnižšia od mája.

Aj v porovnaní s odhadmi analytikov bol augustový výsledok podstatne horší, než sa čakalo. Analytici počítali s poklesom indexu len na 54,9 bodu.

Všetky tri sledované kategórie v stavebnom sektore zaznamenali spomalenie tempa rastu. Najviac sa darilo oblasti komerčných stavieb, ktorá zahrňuje sklady, obchody a kancelárske priestory. Hneď za ňou nasledovala oblasť bytovej výstavby, v tomto prípade bol však rast najslabší od marca. Navyše oblasť inžinierskych stavieb zaznamenala pokles, prvý za posledných päť mesiacov.