Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rast cien amerických výrobcov sa v novembri prudko spomalil

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V predchádzajúcom mesiaci rast dosiahol 0,6 %, čo bolo najrýchlejšie tempo rastu od roku 2012. Ekonómovia pritom predpokladali, že ceny sa meniť nebudú.

Washington 11. decembra (TASR) - Po októbrovom najvýraznejšom raste za šesť rokov zaznamenali ceny výrobcov v USA v novembri prudké spomalenie jeho tempa. Napriek tomu novembrový vývoj ekonómov prekvapil, keďže počítali so stagnáciou.

Ako v utorok uviedlo americké ministerstvo práce, ceny amerických producentov vzrástli v novembri medzimesačne o 0,1 %. V predchádzajúcom mesiaci rast dosiahol 0,6 %, čo bolo najrýchlejšie tempo rastu od roku 2012. Ekonómovia pritom predpokladali, že ceny sa meniť nebudú.

Jadrové ceny výrobcov, teda bez započítania nestabilných cien potravín a energií, vzrástli v novembri o 0,3 %. Aj v tomto prípade spomalili tempo rastu, keď v októbri rast dosiahol 0,5 %. Opäť ale ich rast prekonal očakávania analytikov, ktorí počítali s rastom na úrovni 0,1 %.

V medziročnom porovnaní sa ceny producentov zvýšili v novembri o 2,5 %. To predstavuje najslabšie medziročné tempo rastu od začiatku tohto roka. Jadrové ceny výrobcov sa zvýšili o 2,7 %.

Údaje naznačujú, že inflačné tlaky sa od konca minulého roka zmiernili. To by mohlo ovplyvniť rozhodovanie americkej centrálnej banky, čo sa týka tempa plánovaného zvyšovania úrokových sadzieb na budúci rok.