Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Rast cien nemeckých producentov zrýchlil na nové historické maximum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ceny nemeckých producentov vzrástli vo februári medziročne o 25,9 % po 25-percentnom raste v januári.

Wiesbaden 21. marca (TASR) - Ceny nemeckých producentov pokračovali minulý mesiac v zrýchľovaní rastu, pričom jeho tempo dosiahlo nové historické maximum takmer 26 %. Opäť ich v najväčšej miere ovplyvnili vysoké náklady na energie, najmä na dodávky zemného plynu, ktoré vzrástli o viac než 125 %. Informácie nemeckého štatistického úradu Destatis zverejnil server RTTNews.

Ceny nemeckých producentov vzrástli vo februári medziročne o 25,9 % po 25-percentnom raste v januári. Februárový rast predstavuje nový rekord, napriek tomu vývoj cien zaostal za očakávaniami, keďže analytici počítali s rastom o viac než 26 %.

Ceny výrobcov opätovne najviac ovplyvnili náklady na energie, ktoré sa vo februári zvýšili o 68 %. V rámci nich najprudšie rástli náklady spojené s distribúciou zemného plynu (125,4 %) a elektriny (66,5 %). Údaje zatiaľ nezahrnujú zmeny na trhu spojené s vojnou na Ukrajine.

Oproti predchádzajúcemu mesiacu sa ceny nemeckých výrobcov zvýšili o 1,4 %. Rast cien sa tak v porovnaní s januárovým vývojom spomalil, keď v prvom mesiaci roka vzrástli medzimesačne o 2,2 %. Rast zároveň zaostal za očakávaniami analytikov, ktorí počítali so spomalením rastu iba na 1,7 %.