Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rast čínskej ekonomiky sa tento rok spomalí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Centrálna banka preto druhýkrát za tri mesiace znížila úrokové sadzby.


Peking 1. marca (TASR) - Prudký rast čínskej ekonomiky je, zdá sa, definitívne za nami. Čínsky premiér Li Kche-čchiang utlmil očakávania a znížil rastovú prognózu pre tento rok. Aby sa ekonomika nespomalila ešte viac, čínska centrálna banka druhýkrát za tri mesiace znížila úrokové sadzby. Informovala o tom agentúra DPA.

Aj napriek uvoľneniu menovej politiky počíta čínska vláda s ďalším spomalením ekonomiky. Rastový cieľ pre tento rok je podľa premiéra Li Kche-čchianga na úrovni okolo 7 %, zistila dnes v Pekingu z kruhov premiéra agentúra DPA.

V roku 2014 vzrástla druhá najväčšia svetová ekonomika o 7,4 %. To bolo najmenej za 24 rokov.

Čínska centrálna banka (People's Bank of China, PBOC) v sobotu (28. 2.) na svojej internetovej stránke oznámila, že s platnosťou od 1. marca znižuje najdôležitejšie úrokové sadzby. Jednoročný úrok na úvery klesne o 0,25 percentuálneho bodu na 5,35 % a jednoročná depozitná sadzba klesla taktiež o 25 bázických bodov na 2,5 %. Banka zdôvodnila svoje rozhodnutie rizikami ohrozujúcimi ekonomiku.

PBOC začiatkom februára znížila tiež povinné rezervy bánk. Centrálna banka sa snaží uvoľnením menovej politiky zabrániť tomu, aby sa tempo rastu domácej ekonomiky spomalilo ešte viac.

"Sme konfrontovaní s veľkým tlakom smerom k spomaleniu,"
uviedol zdroj z kruhov premiéra, ktorý je oboznámený s ekonomickými cieľmi pre tento rok. "Menová politika nesmie byť príliš uvoľnená, ale ani príliš prísna."

Premiér Li Kche-čchiang predstaví svoju hospodársku politiku pre tento rok v utorok (3. 3.) pri otvorení výročného zasadnutia Ľudového kongresu.