Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rast dominantného sektora služieb v Británii sa v apríli zrýchlil

Ilustračné foto, Buckinghamský palác Foto: TASR/AP Photo

Aprílová hodnota indexu je najvyššia za osem mesiacov.

Londýn 6. mája (TASR) - Rast aktivity dominantného sektora služieb v Británii sa v apríli prekvapujúco zrýchlil. To je v protiklade k ostaným ukazovateľom, ktoré naznačili, že ostrovná ekonomika spomaľuje. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Podľa najnovšieho prieskumu spoločnosti Markit Economics a inštitútu Chartered Institute of Purchasing and Supply (CIPS) sa index nákupných manažérov (PMI) z britského sektora služieb v apríli zvýšil na 59,5 bodu z 58,8 bodu v marci.

Aprílová hodnota indexu je najvyššia za osem mesiacov. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, pritom počítali s jej poklesom na 58,5 bodu.

Podľa Chrisa Williamsona, hlavného ekonóma Markit, aprílový prieskum zmiernil obavy vládnych konzervatívcov, ktorých vo štvrtok 7. mája čakajú dôležité parlamentné voľby, zo spomaľovania britskej ekonomiky. Naopak, najnovší výsledok signalizuje, že má za sebou dobrý štart do nového štvrťroku a po slabšom výkone v prvých troch mesiacoch roka, keď ekonomika medzikvartálne vzrástla o 0,3 %, by mohla opäť nabrať tempo. Aprílová hodnota PMI zodpovedá rastu ekonomiky o zhruba 0,8 %.

Aj britský Národný inštitút pre ekonomický a sociálny výskum (NIESR) dnes vo svojej správe skonštatoval, že britské hospodárstvo po slabom 1. štvrťroku zrýchli.