Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Rast dopytu Číny po rope by sa v 1. polroku 2024 mal výrazne spomaliť

Na snímke prečerpávacia stanica na ropu. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Na výrazné spomalenie rastu dopytu po rope zo strany Číny, ktorá je najväčším dovozcom tejto komodity na svete, poukazuje aj odhad Medzinárodnej agentúry pre energetiku.

Peking 23. novembra (TASR) - Rast dopytu Číny po rope sa v 1. polroku budúceho roka pravdepodobne výrazne spomalí. Na jednej strane sa síce zvyšuje dopyt zo strany leteckej dopravy a petrochemického sektora, na druhej však klesá dopyt po nafte v dôsledku pokračujúcej realitnej krízy v krajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) predpokladá, že dopyt Číny po rope dosiahne v 1. polroku 2024 v priemere 16,41 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov). V porovnaní s predpokladaným dopytom za rok 2023 to predstavuje rast o 3,2 %. Na porovnanie, za tento rok očakáva OPEC rast dopytu po rope zo strany Číny o 7,6 %.

Podobne aj poradenská spoločnosť Wood Mackenzie predpokladá rast dopytu po rope v Číne v 1. polovici budúceho roka nižší než 4 %. Očakáva, že oproti 1. polroku tohto roka sa dopyt zvýši o 3,7 %. Spoločnosť Rystad Energy odhaduje, že rast dosiahne 4 % a Energy Aspects počíta s rastom na úrovni 4,4 %.

Na výrazné spomalenie rastu dopytu po rope zo strany Číny, ktorá je najväčším dovozcom tejto komodity na svete, poukazuje aj odhad Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA). Tá predpokladá, že dopyt Číny dosiahne za celý rok 2024 tesne nad 17 miliónov barelov/deň, čo oproti roku 2023 predstavuje zvýšenie o 3,9 %. Za rok 2023 očakáva IEA rast čínskeho dopytu po rope o 12,1 %.

Najnovšie prognózy naznačujú, že očakávaný rast dopytu po rope bude v Číne v nasledujúcom roku o niečo slabší, než predstavuje vývoj spred obdobia pandémie, uviedla agentúra Reuters. Tá vychádzala z údajov IEA, podľa ktorých v rokoch 2016 až 2019 dosahoval rast dopytu po rope zo strany Číny v priemere 4,5 %.