Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rast ekonomiky EÚ zaostáva za USA

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dôvodom slabého vývoja v EÚ sú podľa Wifo mnohé nerovnováhy, ktoré sa neukazujú len na trhoch práce a tovarov, ale aj na náraste divergencií medzi krajinami EÚ a eurozóny.

Viedeň 31. augusta (TASR) - Tempo rastu ekonomiky Európskej únie (EÚ) tento rok zaostane s 1,5 % výrazne za USA a globálnym hospodárstvom, prognózuje rakúsky inštitút pre výskum ekonomiky Wifo. Informovala o tom agentúra APA.

Wifo počíta, že hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov sa tento rok zvýši o 2,4 % a že svetová ekonomika vzrastie o 3,1 %. Ekonomika USA v porovnaní so začiatkom finančnej krízy v roku 2008 vzrástla o 11 %, zatiaľ čo HDP Európskej únie stagnuje.

Podľa Wifo sa štáty EÚ nachádzajú v nestabilnej fáze oživenia. V krajinách strednej a východnej Európy rastie ekonomika výrazne rýchlejšie než v ostatných regiónoch EÚ.

Podľa aktuálnych údajov sa HDP eurozóny v 1. štvrťroku reálne medzikvartálne zvýšil o 0,4 % a v 2. štvrťroku o 0,3 %. V druhej polovici roka 2015 sa počíta s miernym rastom.

Dôvodom slabého vývoja v EÚ sú podľa Wifo mnohé nerovnováhy, ktoré sa neukazujú len na trhoch práce a tovarov, ale aj na náraste divergencií medzi krajinami EÚ a eurozóny. V roku 1999 sa pri zavedení spoločnej európskej meny počítalo s tým, že to povedie k približovaniu ekonomík krajín menovej únie, čo sa však nestalo. Po začiatočnej konvergencii a poklese úrokových sadzieb však podľa rôznych indikátorov, ako sú napríklad HDP na obyvateľa, miera nezamestnanosti alebo tempo rastu ekonomiky, došlo dokonca k zvyšovaniu rozdielov. Naopak, relatívne pozitívny vývoj zaznamenali ekonomiky v krajinách strednej a východnej Európy, uviedol Wifo.