Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Ekonomiky eurozóny aj EÚ zrýchlili svoj rast a zamestnanosť stúpla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K tomuto výsledku prispelo najmä oživenie nemeckej ekonomiky, najväčšej v bloku, ktorá po stagnácii v závere minulého roka v 1. štvrťroku 2019 vzrástla o 0,4 %.

Luxemburg 15. mája (TASR) - Tempo rastu ekonomiky eurozóny sa v 1. štvrťroku 2019 zrýchlilo. Hrubý domáci produkt (HDP) regiónu po úprave o sezónne vplyvy za tri mesiace do konca marca 2019 vzrástol o 0,4 % oproti predchádzajúcemu štvrťroku, keď sa medzikvartálne zvýšil o 0,2 %. Ukázali to spresnené údaje európskeho štatistického úradu Eurostat, ktoré sa zhodujú s predbežným odhadom.

K tomuto výsledku prispelo najmä oživenie nemeckej ekonomiky, najväčšej v bloku, ktorá po stagnácii v závere minulého roka v 1. štvrťroku 2019 vzrástla o 0,4 %, a tiež ukončenie technickej recesie v Taliansku.

V medziročnom porovnaní sa HDP eurozóny v období január - marec zvýšil o 1,2 % tak, ako naznačil odhad. To je rovnaké tempo rastu ako na konci minulého roka.

Sezónne upravený HDP celej Európskej únie (EÚ) v 1. štvrťroku vzrástol medzikvartálne o 0,5 %, čo je tiež zrýchlenie po jeho zvýšení o 0,3 % v predchádzajúcich troch mesiacoch. Medziročne stúpol o 1,5 % rovnako ako v 4. kvartáli 2018.

Eurostat na ilustráciu uviedol, že HDP v Spojených štátoch sa v prvých troch mesiacoch roka zvýšil medzikvartálne o 0,8 % a medziročne o 3,2 %.

Európsky štatistický úrad zároveň informoval, že zamestnanosť v eurozóne aj v celej EÚ v 1. štvrťroku vzrástla zhodne o 0,3 % oproti predchádzajúcemu kvartálu. Medziročne stúpla zamestnanosť v euroregióne v sledovanom období o 1,3 % a v EÚ o 1,1 %.