Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rast ekonomiky sa vo väčšine regiónov USA oživil

Experti dúfajú, že rast najväčšej svetovej ekonomiky sa zrýchli vďaka otepleniu počasia.

Washington 17. apríla (TASR) - Rast ekonomiky sa počas uplynulých dvoch mesiacov vo väčšine regiónov USA oživil. Dôvodom je zlepšenie počasia, uviedla vo svojej aktuálnej správe o vývoji ekonomiky americká centrálna banka (Fed). Informovala o tom agentúra AP.

Ekonomická aktivita sa v uplynulých dvoch mesiacoch zvýšila v 10 z 12 regiónov Fedu, uvádza centrálna banka vo svojej takzvanej Béžovej knihe zverejnenej v stredu (16. 4.) večer. Fed popísal oživenie aktivity vo väčšine regiónov ako mierne. Rast sa spomalil len v Clevelande a St. Louis.

Béžová kniha je neoficiálnym hodnotením stavu americkej ekonomiky, ktorú Fed vydáva osemkrát do roka. Centrálna banka pri jej zostavovaní vychádza z informácií od svojich 12 regionálnych bánk.

Spotrebitelia v marci a začiatkom apríla využili zlepšenie počasia a vydali sa nakupovať. Výrobný sektor expandoval vo väčšine Spojených štátov, zvýšil sa ruch v prístavoch a na cestách a pozitívne sa vyvíjal aj turizmus. Niektoré lyžiarske oblasti ohlásili vynikajúcu sezónu. Vo väčšine oblastí mierne vzrástli ceny domov a zvýšila sa aktivita stavebného sektora.

Experti dúfajú, že rast najväčšej svetovej ekonomiky sa zrýchli vďaka otepleniu počasia. Očakáva sa, že aj napriek pomalému štartu do roka 2014 pre extrémne chladné počasie ekonomika USA tento rok vzrastie o 3 %, čo by bolo najviac od roku 2005.