Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Rast fiškálnych príjmov Číny pokračuje v spomaľovaní

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Fiškálne príjmy Číny vzrástli za deväť mesiacov tohto roka medziročne o necelých 9 %, čo poukazuje na vytrvalé spomaľovanie tempa rastu.

Peking 24. októbra (TASR) - Fiškálne príjmy Číny vzrástli za deväť mesiacov tohto roka medziročne o necelých 9 %, čo poukazuje na vytrvalé spomaľovanie tempa rastu. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá zverejnila najnovšie údaje čínskeho ministerstva financií.

Fiškálne príjmy Číny dosiahli od januára do konca septembra 16,67 bilióna jüanov (2,15 bilióna eur). V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje zvýšenie o 8,9 %. To znamená ďalšie spomalenie rastu príjmov, keďže za osem mesiacov tempo rastu dosiahlo 10 %, za sedem mesiacov 11,5 % a od januára do konca júna 13,3 %.

Ministerstvo zároveň oznámilo, že fiškálne výdavky dosiahli 19,79 bilióna jüanov. Medziročne to predstavuje zvýšenie o 3,9 %.

Podľa čínskeho štatistického úradu by Čína mohla za celý rok 2023 splniť svoj rastový cieľ, ktorý vláda stanovila na úrovni zhruba 5 %. Vo 4. kvartáli však musí hrubý domáci produkt (HDP) vzrásť o viac než 4,4 %.

(1 EUR = 7,7529 CNY)