Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Rast fiškálnych príjmov Číny sa vlani zrýchlil viac než 10-násobne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Fiškálne výdavky vzrástli za minulý rok o 5,4 % na 27,46 bilióna jüanov. Aj v tomto prípade sa tempo rastu smerom ku koncu roka postupne spomaľovalo.

Peking 3. februára (TASR) - Fiškálne príjmy Číny vzrástli v minulom roku o viac než 6 % a v porovnaní s tempom rastu v roku 2022 sa tak ich rast zrýchlil viac než 10-násobne. Údaje, ktoré zverejnilo čínske ministerstvo financií, priniesla agentúra Reuters.

Ministerstvo uviedlo, že fiškálne príjmy Číny vzrástli vlani o 6,4 % na vyše 21 biliónov jüanov (2,69 bilióna eur), pričom najvýraznejší rast zaznamenali regióny na severovýchode krajiny, a to o 12 %. Na porovnanie, v roku 2022, ktorý takmer celý ovplyvňovali prísne protipandemické opatrenia, sa fiškálne príjmy najväčšej ázijskej ekonomiky zvýšili o 0,6 %.

Pod výrazné zrýchlenie rastu sa podpísali najmä skoršie mesiace roka, keďže smerom ku koncu roka 2023 sa tempo rastu fiškálnych príjmov spomaľovalo. Napríklad, za 11 mesiacov roka sa príjmy zvýšili o 7,9 %, za 10 mesiacov dosiahol rast 8,1 % a za deväť mesiacov 8,9 %. Za 1. polrok predstavoval rast až 13,3 %.

Fiškálne výdavky vzrástli za minulý rok o 5,4 % na 27,46 bilióna jüanov. Aj v tomto prípade sa tempo rastu smerom ku koncu roka postupne spomaľovalo. Ministerstvo financií však uviedlo, že "čo sa týka fiškálnych výdavkov, vláda si zachová potrebnú intenzitu". Ako totiž ukázal tento týždeň zverejnený oficiálny prieskum, ekonomika sa aj na začiatku roka 2024 zotavuje slabším než pôvodne očakávaným tempom a bude potrebovať ďalšie vládne stimuly.

(1 EUR = 7,8111 CNY)