Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Tempo rastu inflácie v Japonsku sa vo februári spomalilo na 2,2 %

Ilustračné foto, Tokio Foto: TASR/AP

Februárový výsledok je o niečo slabší ako inflácia na úrovni 2,3 %, ktorú očakávali analytici.

Tokio 27. marca (TASR) - Tempo rastu inflácie v Japonsku sa vo februári spomalilo a o niečo viac, ako analytici predpovedali. Miera inflácie sa však stále pohybuje tesne nad 2-% cieľovou hranicou centrálnej banky (BoJ). Informovali o tom agentúry DPA a RTTNews.

Presnejšie, medziročná miera inflácie v Japonsku dosiala vo februári 2,2 %. To znamená, že spotrebiteľské ceny rástli pomalšie ako v januári, keď stúpli o 2,4 %. A februárový výsledok je o niečo slabší ako inflácia na úrovni 2,3 %, ktorú očakávali analytici.

Jadrová inflácia, bez započítania cien potravín, sa v sledovanom období zvýšila o 2 %, zatiaľ čo ekonómovia odhadovali, že spomalí na 2,1 % z januárových 2,2 %.

Čo sa týka jednotlivých položiek, ceny potravín v Japonsku vo februári medziročne vzrástli o 4,1 %, ceny oblečenia, paliva a dovoleniek sa zhodne zvýšili o 3,5 %. Náklady na vzdelanie stúpli o 2,2 %, zdravotná starostlivosť zdražela o 1,8 % a bývanie o 0,3 %. Len ceny dopravy vo februári klesli o 0,4 %.

V medzimesačnom porovnaní klesli spotrebiteľské ceny v Japonsku vo februári o 0,2 % a jadrová inflácia sa znížila o 0,1 %.