Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rast japonského výrobného sektora sa spomalil na 2-ročné minimum

Tokijský záliv Foto: TASR/AP

Index nákupných manažérov pre japonský výrobný sektor dosiahol v novembri 51,8 bodu oproti 52,9 bodu v predchádzajúcom mesiaci.

Tokio 26. novembra (TASR) - Výrobný sektor v Japonsku pokračoval tento mesiac v raste, tempo rastu sa ale prudko spomalilo, pričom dosiahlo najnižšiu úroveň za posledné dva roky. Uviedli to v pondelok spoločnosti Nikkei a IHS Markit, ktoré zverejnili predbežné údaje.

Index nákupných manažérov pre japonský výrobný sektor dosiahol v novembri 51,8 bodu oproti 52,9 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Novembrová hodnota je najnižšia od novembra 2016. Na porovnanie, októbrová hodnota indexu predstavovala 6-mesačné maximum.

K októbrovému výsledku prispelo podľa analytikov z IHS Markit iba prechodné zotavenie, ktoré nasledovalo po septembrovom poklese v dôsledku nepriaznivých poveternostných vplyvov, keď Japonsko zasiahol tajfún Čebi. Aj novembrová hodnota však naďalej znamená rast, nakoľko rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Pod novembrový vývoj sa do veľkej miery podpísal pokles nových objednávok, prvý od septembra 2016. Podindex produkcie síce vzrástol, tempo rastu sa ale spomalilo.