Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rast kurzu dolára znížil ceny ropy, cena Brentu klesla

Foto: TASR/AP

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s februárovým kontraktom klesla do 16.03 h SEČ o 61 centov na 36,61 USD (34,07 eura) za barel.

Londýn 5. januára (TASR) - Ceny ropy dnes opäť klesli, pričom cena Brentu skĺzla pod 37 USD za barel (159 litrov), keď nálady na trhoch ovplyvnil rast kurzu dolára a obavy o vývoj čínskej ekonomiky. Tieto faktory prekonali aj pôvodné obavy z eskalácie konfliktu medzi Saudskou Arábiou a Iránom, ktoré v pondelok (4.1.) potlačili ceny ropy nahor. Informovala o tom agentúra Reuters.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s februárovým kontraktom klesla do 16.03 h SEČ o 61 centov na 36,61 USD (34,07 eura) za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI klesla o 40 centov na 36,36 USD/barel.

Dôvodom je ďalší pokles čínskych akciových trhov po tom, ako v pondelok zaznamenali prepad o 7 %, čo sa odrazilo aj na burzách po celom svete. Čínska ekonomika má vždy vplyv na svetové trhy s ropou, keďže Čína je druhým najväčším spotrebiteľom tejto komodity na svete. Tlak na ceny dnes do veľkej miery zvýšil aj rast kurzu dolára, ktorý oproti košu svetových mien dosiahol mesačné maximum.