Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Rast miezd v eurozóne sa vo 4. štvrťroku podľa ECB spomalil

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré zverejnila v utorok Európska centrálna banka (ECB).

Frankfurt nad Mohanom 20. februára (TARS) - Rast miezd v eurozóne sa v posledných troch mesiacoch minulého roka prvýkrát od druhého štvrťroka 2022 spomalil. Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré zverejnila v utorok Európska centrálna banka (ECB). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Mzdy dohodnuté v rámci kolektívnych vyjednávaní vo štvrtom štvrťroku v nominálnom vyjadrení medziročne vzrástli o 4,5 % po rekordnom zvýšení o 4,7 % v predchádzajúcich troch mesiacoch. Rast miezd zostáva v centre pozornosti tvorcov menovej politiky, ktorí sa snažia odhadnúť vývoj inflácie v najbližších mesiacoch.

"Tieto údaje nezabránia ECB znížiť v apríli úrokové sadzby, ako to predpokladáme, pokiaľ ostatné ukazovatele budú naďalej signalizovať zmiernenie mzdových a cenových tlakov," povedal Jack Allen-Reynolds, ekonóm spoločnosti Capital Economics.

ECB od septembra ponecháva úrokové sadzby na rekordne vysokej úrovni a zároveň tlmí očakávania ich skorého zníženia s odôvodnením, že potrebuje ďalšie kľúčové údaje, najmä v súvislosti s vývojom miezd.

Prezidentka ECB Christine Lagardová minulý týždeň vyhlásila, že rast miezd je naďalej výrazný a stáva sa čoraz dôležitejším faktorom ovplyvňujúcim celkovú dynamiku inflácie. ECB podľa nej potrebuje vyčkať na výsledky mzdových dohôd, ktoré sa majú uzavrieť v prvom štvrťroku tohto roka, aby si mohla byť istá, že rast príjmov nevytvára neprimeraný tlak na zvyšovanie cien.