Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Rast minimálnej mzdy podľa B. Ondruša tlačí na rast všetkých platov

Na snímke štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Branislav Ondruš. Foto: TASR/Dano Veselský

Po dnešnom rokovaní vlády to zdôraznil štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš s tým, že to vychádza z analýz, ktoré si pred návrhom na takýto rast minimálneho zárobku urobil rezort.

Bratislava 11. októbra (TASR) – Slovensko má na to, aby zvládlo bez akýchkoľvek negatív či otrasov rast minimálnej mzdy na úroveň 480 eur mesačne. Po dnešnom rokovaní vlády to zdôraznil štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš s tým, že to vychádza z analýz, ktoré si pred návrhom na takýto rast minimálneho zárobku urobil rezort.

"Sme hlboko presvedčení o tom, že takéto stanovenie minimálnej mzdy pôsobí pozitívne na vývoj nezamestnanosti v Slovenskej republike, a to predovšetkým preto, lebo zvyšuje motiváciu ľudí pracovať," uviedol Ondruš.

Ani v okresoch s najvyššou mierou nezamestnanosti podľa neho rast minimálnej mzdy nelikviduje pracovné miesta či nebráni ľuďom, aby si prácu našli. "Sme si vedomí toho, že zvyšovanie minimálnej mzdy vytvára tlak na zvyšovanie všetkých miezd v ekonomike," dodal Ondruš. Ministerstvo podľa neho s týmto tvrdením súhlasí, je si ho vedomé a aj práve preto pristupuje k rastu minimálnej mzdy. Aby prispelo vo všeobecnosti k zvýšeniu platov v slovenskej ekonomike.

"Rekordné tempo, ktoré nastolila vláda pod vedením Roberta Fica (Smer-SD) už od roku 2012 pokiaľ ide o zvyšovanie minimálnej mzdy, je na prospech," zdôraznil Ondruš. Je podľa neho na prospech občanov, predovšetkým tých najhoršie zarábajúcich, ale je na prospech aj ekonomiky, podnikov a prispieva aj k rastu zamestnanosti.

"Z tohto hľadiska sme presvedčení, že aj najnovšie rozhodnutie, ktoré vláda SR urobila dnes, bude pozitívne a bude mať pozitívne dopady tak na ekonomiku Slovenska, ako aj na sociálnu a príjmovú úroveň obyvateľov Slovenska," doplnil štátny tajomník.

Vláda dnes odobrila zvýšenie minimálnej mzdy od budúceho roka zo súčasných 435 eur na 480 eur mesačne, čo predstavuje rast o 10,34 %. Minimálna hodinová mzda zamestnancov tak dosiahne 2,759 eura.