Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rast nemeckej ekonomiky sa vlani zrýchlil

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vlaňajšie tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Nemecka bolo najrýchlejšie od roku 2011, keď sa zvýšil o 3,7 %.

Wiesbaden 11. januára (TASR) - Nemecká ekonomika, ktorá je najväčším hospodárstvom eurozóny aj celej Európskej únie (EÚ), vlani zrýchlila a vzrástla o 2,2 %. Vyplýva to z predbežných údajov spolkového štatistického úradu Destatis.

Vlaňajšie tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Nemecka bolo najrýchlejšie od roku 2011, keď sa zvýšil o 3,7 %.

Na porovnanie, v predchádzajúcom roku 2016 stúpol nemecký HDP o 1,9 % a v roku 2015 o 1,7 %.

Ale aj napriek zrýchleniu rast nemeckej ekonomiky v minulom roku mierne zaostal za prognózami analytikov, ktorí počítali so zvýšením HDP o 2,3 %.

Výdavky nemeckých domácností vzrástli v minulom roku o 2 %, zatiaľ čo firemné investície do strojov a ďalších zariadení sa zvýšili o 3,5 %.

Vývoz, tradičný motor nemeckej ekonomiky, stúpol o 4,7 %, čo je oveľa silnejší výkon ako 2,6-% nárast v predchádzajúcom roku 2016. Ale import sa vlani zvýšil ešte viac, a to o 5,2 % (o 3,9 % v roku 2016). Zahraničný obchod tak prispel k minuloročnému hospodárskemu rastu Nemecka o 0,2 percentuálneho bodu.

Štatistický úrad v predbežnom odhade pre rok 2017 nezverejnil výsledky za 4. štvrťrok 2017. Očakáva sa, že ich prinesie na budúci mesiac po tom, ako budú k dispozícii spresnené údaje za celý rok.

"Nemecká ekonomika je na vzostupe," okomentoval výsledky Marco Wagner, analytik Commerzbank, a pripomenul, že aj ďalšie indikátory, ktoré boli nedávno uverejnené, poukazujú na silu nemeckého hospodárstva.

Destatis zároveň uviedol, že Nemecko vykázalo za minulý rok vyšší rozpočtový prebytok, ako sa predpokladalo, a to na úrovni 1,2 % HDP.