Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rast nemeckej ekonomiky sa spomalil na 0,3 %

Ilustračné foto, nemecká kancelárka Angela Merkelová Foto: TASR/AP

Medziročné tempo rastu nemeckej ekonomiky sa v 1. kvartáli spomalilo na 1,1 % z 1,6 %

Wiesbaden 22. mája (TASR) - Slabý zahraničný obchod pribrzdil na začiatku roka nemeckú ekonomiku. Jej rast sa v 1. štvrťroku spomalil tak, ako sa očakávalo. Informovali o tom agentúry DPA a RTTNews.

Nemecký hrubý domáci produkt (HDP) sa v trojmesačnom období od januára do konca marca medzikvartálne zvýšil o 0,3 %, uvádza vo svojej finálnej správe spolkový štatistický úrad, ktorý tak potvrdil svoj prvý odhad z 13. mája. V poslednom štvrťroku 2014 pritom nemecký HDP expandoval o 0,7 %.

To znamená, že rast najväčšej európskej ekonomiky sa na začiatku tohto roka výrazne spomalil, a to aj napriek tomu, že domácnosti a štát viac skonzumovali. Dôvodom bol vývoj zahraničného obchodu. Tempo rastu vývozu sa spomalilo na 0,8 % z 1 % a dovoz stúpol o 1,5 % po 1,8-% náraste v predchádzajúcom kvartáli. Príspevok zahraničného obchodu k HDP bol negatívny, keď ho znížil o 0,2 percentuálneho bodu. Negatívny príspevok (-0,3 bodu) mala aj zmena zásob.

Súkromné výdavky sa v 1. štvrťroku zvýšili o 0,6 % po 0,7-% náraste v posledných troch mesiacoch 2014 a tempo rastu vládnych výdavkov sa zrýchlilo na 0,7 % z predchádzajúcich 0,3 %.

Medziročné tempo rastu nemeckej ekonomiky sa v 1. kvartáli spomalilo na 1,1 % z 1,6 %. To bol jej najnižší medziročný nárast od 2. kvartála 2014. Na kalendárne upravenej báze sa nemecký HDP zvýšil o 1 % po 1,4-% náraste v posledných troch mesiacoch vlaňajška.