Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v závere roka spomalil

Na archívnej snímke z 1. októbra 2008 je budova Európskej centrálnej banky (ECB) vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Napriek spomaleniu rastu bol výsledok za december o niečo lepší, než očakávali ekonómovia. Tí počítali s rastom iba o 6,8 %.

Frankfurt nad Mohanom 28. januára (TASR) - Peňažná zásoba v eurozóne v závere minulého roka rástla, rast sa však opäť spomalil. Poukázala na to v piatok Európska centrálna banka (ECB), ktorá zároveň dodala, že úvery súkromnému sektoru zaznamenali zrýchlenie rastu.

ECB informovala, že jej menový agregát M3, ktorý je indikátorom peňažnej zásoby v eurozóne, sa v decembri zvýšil o 6,9 % po novembrovom mierne revidovanom raste o 7,4 %. Banka pôvodne za november udávala rast na úrovni 7,3 %. Na porovnanie, v októbri rast agregátu M3 dosiahol 7,7 %.

Napriek spomaleniu rastu bol výsledok za december o niečo lepší, než očakávali ekonómovia. Tí počítali s rastom iba o 6,8 %. Za tri mesiace do konca decembra sa menový agregát M3 zvýšil v priemere o 7,3 %.

Čo sa týka úverov, podľa údajov ECB úvery súkromnému sektoru rástli v decembri o niečo rýchlejšie. Zatiaľ čo v novembri sa úvery súkromnému sektoru zvýšili medziročne o 3,7 %, v decembri rast dosiahol 4,1 %.

Pod zrýchlenie rastu sa podpísal vývoj úverov pre nefinančné spoločnosti. V ich prípade úvery v decembri vzrástli o 4,2 %, zatiaľ čo v novembri to bolo o 2,9 %.

Úvery domácnostiam sa zvýšili o 4,1 %. Tempo rastu sa tak mierne spomalilo, keď v novembri rast úverov pre domácnosti dosiahol 4,2 %.