Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rast počtu ťažobných zariadení v USA stlačil ceny ropy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ceny ropy zaznamenali na záver tohto týždňa pokles, pričom cena Brentu sa dostala na najnižšiu hodnotu za vyše dva mesiace.

Londýn 23. júla (TASR) - Ceny ropy zaznamenali na záver tohto týždňa pokles, pričom cena Brentu sa dostala na najnižšiu hodnotu za vyše dva mesiace. Navyše, za celý týždeň klesli ceny Brentu aj WTI zhruba o 4 %. Trhy zareagovali najmä na ďalší rast počtu aktívnych ťažobných zariadení v USA. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ceny americkej WTI aj severomorskej ropy Brent už klesali v obave z ďalšieho zvýšenia dodávok z Iraku, keď americká spoločnosť Baker Hughes oznámila, že počet aktívnych ťažobných zariadení v Spojených štátoch vzrástol za ostatný týždeň o 14 na 371. To predstavuje rast už štvrtý týždeň po sebe.

"Ropný trh je dlhodobo presýtený. Posledné, čo potrebuje, je ďalšie zvýšenie počtu aktívnych ťažobných zariadení," povedal analytik Pete Donovan zo spoločnosti Liquidity Energy v New Yorku.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v septembri klesla na záver piatkového obchodovania (22.7.) o 51 centov na 45,69 USD (41,48 eura) za barel (159 litrov). V priebehu obchodovania zaznamenala pokles až na 45,17 USD/barel, čo je najnižšia hodnota od 11. mája. Za celý týždeň klesla cena Brentu približne o 4 %.

V podobnom rozsahu ako v prípade Brentu zaznamenala pokles aj cena americkej ľahkej ropy WTI so septembrovým kontraktom. Na záver piatkového obchodovania klesla o 56 centov (1,3 %) na 44,19 USD/barel. Za celý týždeň zaznamenala pokles o 3,8 %.