Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rast priemernej hrubej mzdy v Maďarsku sa v septembri zrýchlil

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa najnovších štatistík sa priemerný hrubý mesačný príjem zamestnancov na plný úväzok v Maďarsku v septembri zvýšil medziročne o 10,4 % po náraste o 10,1 % v auguste.

Budapešť 22. novembra (TASR) - Tempo rastu priemernej hrubej mzdy v Maďarsku sa v septembri prekvapujúco zrýchlilo. Nesplnili sa tak predpovede ekonómov, ktorí, naopak, očakávali jeho spomalenie. Ukázali to vo štvrtok údaje z maďarského centrálneho štatistického úradu.

Podľa najnovších štatistík sa priemerný hrubý mesačný príjem zamestnancov na plný úväzok v Maďarsku v septembri zvýšil medziročne o 10,4 % po náraste o 10,1 % v auguste. Ekonómovia predpovedali, že tempo jeho rastu mierne klesne na 10 %.

Výrazný nárast dopytu po pracovnej sile viedol k zvýšeniu minimálnej mzdy o 8 % a garantovanej minimálnej mzdy o 12 %, ako aj k úprave platov, ktorá sa dotkla vybraných častí verejného sektora a zamestnancov niektorých štátnych podnikov, čo malo vplyv na celkový rast platov, uviedli štatistici.

V období január až september sa priemerný hrubý aj čistý príjem v Maďarsku zvýšil o 11,7 % oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka.