Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rast produkcie maďarského priemyslu sa v septembri zrýchlil

Vyplýva to zo spresnených údajov, ktoré dnes zverejnil štatistický úrad v Budapešti a o ktorých informuje agentúra RTTNews.

Budapešť 12. novembra (TASR) - Rast produkcie maďarského priemyslu sa v septembri podľa očakávania zrýchlil tak, ako to naznačil predbežný odhad. Vyplýva to zo spresnených údajov, ktoré dnes zverejnil štatistický úrad v Budapešti a o ktorých informuje agentúra RTTNews.

Podľa týchto údajov sa index priemyselnej produkcie upravený o počet pracovných dní v septembri medziročne zvýšil o 5,2 % v súlade s predbežným odhadom. To je výrazné zrýchlenie v porovnaní a augustom, keď výkon maďarského priemyslu stúpol o 2,8 %.

Spomedzi jednotlivých odvetví v septembri najstrmšie vzrástla produkcia banského a ťažobného priemyslu, a to medziročne o 22,1 %. Výrobný sektor v sledovanom zvýšil svoju produkciu o 7,9 %, zatiaľ čo výroba energií stagnovala.

Na sezónne neupravenej báze sa objem priemyselnej výroby v Maďarsku v septembri zvýšil medziročne o 7,6 %, teda oveľa viac ako v auguste, keď vzrástol o 0,5 %.

V medzimesačnom porovnaní sa maďarská priemyselná produkcia v septembri po úprave o sezónne vplyvy zvýšila o 2,7 % po 5,7-% poklese v auguste.