Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Rast produktivity práce v USA sa vo 4. štvrťroku spomalil

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

Ministerstvo zverejnilo aj vývoj jednotkových nákladov na prácu, ktoré sa v období október - december 2023 zvýšili o 0,5 %, zatiaľ čo v predchádzajúcich troch mesiacoch po revízii klesli o 1,1 %.

Washington 1. februára (TASR) - Rast produktivity práce v USA sa vo 4. štvrťroku 2023 spomalil menej, ako očakávali analytici. Jednotkové náklady na prácu sa zároveň zvýšili. Ukázali to predbežné údaje amerického ministerstva práce. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a RTTNews.

Podľa týchto údajov sa produktivita práce za tri mesiace do konca decembra 2023 zvýšila o 3,2 % po tom, ako v 3. štvrťroku po revízii smerom nadol vzrástla o 4,9 %. Ekonómovia pritom odhadovali, že sa jej rast vo 4. kvartáli spomalí na 2,5 % z pôvodných 5,2 % v 3. štvrťroku.

Ministerstvo zverejnilo aj vývoj jednotkových nákladov na prácu, ktoré sa v období október - december 2023 zvýšili o 0,5 %, zatiaľ čo v predchádzajúcich troch mesiacoch po revízii klesli o 1,1 %. Analytici však očakávali, že stúpnu až o 1,7 % po pôvodnom znížení o 1,2 % v 3. štvrťroku.