Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rast slovenskej ekonomiky je na päťročnom maxime

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hoci podrobnú štruktúru HDP zverejnia štatistici až v marci tohto roka, podľa analytikov sa pod zrýchlenie rastu slovenského hospodárstva na konci vlaňajška podpísal najmä domáci dopyt.

Bratislava 12. februára (TASR) - Slovenská ekonomika v poslednom kvartáli minulého roka medziročne vzrástla o 4,2 %. Prekonala tak očakávania analytikov, keďže rast slovenského hospodárstva je na päťročnom maxime.

"Ide o najrýchlejšie tempo medziročného rastu od štvrtého štvrťroka 2010. Za celý rok 2015 dosiahol hrubý domáci produkt (HDP) rast na úrovni 3,6 %, čo znamená najrýchlejšiu dynamiku za ostatných päť rokov," konštatuje analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Aj podľa analytika spoločnosti Home Credit Michala Kozuba dosiahla slovenská ekonomika výborný výsledok. "Zo Slovenska sa tak stáva jedna z popredných ekonomík Európy, čo sa týka rýchlosti rastu. Ešte je však potrebné počkať na výsledky niektorých ďalších 'konkurentov'. Napríklad Česko má tiež veľmi dobre našliapnuté a je otázkou, či bude rásť rýchlejšie alebo nie," uviedol Kozub.

Hoci podrobnú štruktúru HDP zverejnia štatistici až v marci tohto roka, podľa analytikov sa pod zrýchlenie rastu slovenského hospodárstva na konci vlaňajška podpísal najmä domáci dopyt. "Hlavným motorom rastu bola spotreba domácností podporovaná zlepšením na trhu práce, ale najmä investície, ktoré výrazne rástli vplyvom eurofondov," doplnila analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. Ako vysvetlila, Slovensko potrebovalo do konca minulého roka vyčerpať zvyšné prostriedky z eurofondov z predchádzajúceho programového obdobia 2007-2013, čo podľa nej výrazne prispelo k dynamickému tempu rastu investícií, najmä verejných.

Darilo sa aj exportu. Ako uvádza Pánis, ten pokračoval v solídnom raste najmä vďaka automobilkám, keďže pokračuje obnova ekonomiky v Európe. "Rast domáceho dopytu však vyvoláva zvýšené dovozy investičných statkov a dopravných zariadení pre priemysel, či spotrebných tovarov vrátane tých s dlhodobou spotrebou. To naznačuje zníženie prebytku zahraničného obchodu a pravdepodobný negatívny príspevok čistého vývozu k HDP," doplnil Pánis.

Slovenská ekonomika by mala rásť tempom nad 3 % aj v nasledujúcom období. "Náš odhad rastu v tomto roku ponechávame na úrovni 3,5 %, ale vzhľadom aj na vyššiu bázu vidíme mierne riziká smerom nadol a po zverejnení štruktúry Štatistickým úradom SR zvážime odhad," priblížila Muchová.

Na detailnú štruktúru HDP si chcú počkať aj analytici UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia. "V tomto roku predpokladáme, že ekonomický rast sa bude spomaľovať smerom k 3 %. Spomalenie by malo ísť najmä na vrub nižších verejných investícií v dôsledku ukončenia predchádzajúceho rozpočtového obdobia fondov Európskej únie a štandardne pomalšieho nábehu čerpania na začiatku nového rozpočtovacieho obdobia," očakáva analytik banky Ľubomír Koršňák s tým, že tento výpadok začnú až neskôr počas roka postupne kompenzovať veľké súkromné investície najmä v automobilovom priemysle.

Hospodársky rast Slovenska by mohlo ohroziť spomalenie rastu v Európe, či turbulencie na finančných trhoch. "Dlhodobejší pokles trhov by sa mohol preliať do zhoršenia podnikového a spotrebiteľského sentimentu v Európe a prispieť k spomaleniu oživenia európskych ekonomík, vrátane slovenskej," dodal Koršňák.