Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Rast spotrebiteľských aj výrobných cien v Británii sa prudko zrýchlil

Ľudia popíjajú na letnej terase krčmy Gregorian Pub v štvrti Londýna v Bermondsey 12. apríla 2021. Foto: TASR/AP

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Británii v apríli zvýšili o 0,6 % po náraste o 0,3 % v marci.

Londýn 19. mája (TASR) - Tempo rastu inflácie v Británii sa v apríli prudko zrýchlilo, oveľa viac ako ekonómovia očakávali. Prispeli k tomu najmä ceny energií, ktoré dosiahli najvyššiu úroveň od začiatku pandémie. Ukázali to v stredu údaje štatistického úradu ONS.

Index spotrebiteľských cien v Spojenom kráľovstve sa v apríli zvýšil o 1,5 %, najviac od marca 2020, keď sa v krajine začalo šíriť ochorenie COVID-19, ktoré spôsobilo krízu.

Aprílová miera inflácie je viac ako dvojnásobne väčšia než marcová, ktorá dosiahla 0,7 %. A prekonala aj odhady ekonómov, ktorí očakávali, že spotrebiteľské ceny stúpnu o 1,4 %.

Podľa hlavného ekonóma ONS Granta Fitznera inflácia sa v apríli zrýchlila najmä v dôsledku vyšších cien energií, ktoré na začiatku pandémie v minulom roku klesli.

Po vylúčení nestálych cien energií, potravín, alkoholických nápojov a tabaku stúpla tzv. jadrová inflácia v apríli na 1,3 % z 1,1 % v marci.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Británii v apríli zvýšili o 0,6 % po náraste o 0,3 % v marci.

Medziročný aj medzimesačný nárast spotrebiteľských cien sa zhoduje s odhadmi ekonómov.

Separátna správa ONS ukázala, že aj rast výrobných cien v Británii sa v apríli prudko zrýchlil na 3,9 % z 2,3 % v marci a prekonal odhady ekonómov, ktorí predpovedali, že dosiahne 3,5 %.

Medzimesačne sa tempo rastu výrobných cien v apríli zdvojnásobilo na 0,8 % z 0,4 %.