Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Rast spotrebiteľských cien v Británii sa v júli nečakane zrýchlil

Motorom rastu júlových spotrebiteľských cien bolo zdraženie dopravy, najmä zvýšenie poplatkov v leteckej doprave o 22 %, a tiež menší, ako očakávaný pokles cien oblečenia a obuvi.

Londýn 14. augusta (TASR) - Vývoj inflácie v Británii analytikov prekvapil. Tempo rastu spotrebiteľských cien sa totiž v júli, prvýkrát po štyroch mesiacoch, zvýšilo. Odborníci pritom očakávali, že po júnovom poklese na najnižšiu úroveň za viac ako dva a pol roka, bude inflácia ďalej spomaľovať.

Podľa údajov, ktoré dnes zverejnil Office for National Statistics (ONS), sa spotrebiteľské ceny v Británii minulý mesiac zvýšili medziročne o 2,6 %. Analytici pritom odhadovali, že stúpnu o 2,3 % po tom, ako tempo ich rastu v júni kleslo na 2,4 % a bolo tak najpomalšie od novembra 2009.

Dôvodom prekvapujúceho zrýchlenia inflácie bol príliš skorý začiatok letných výpredajov, takže aj ich tlak na ceny skôr vyprchal.

Motorom rastu júlových spotrebiteľských cien bolo zdraženie dopravy, najmä zvýšenie poplatkov v leteckej doprave o 22 %, a tiež menší, ako očakávaný pokles cien oblečenia a obuvi.

V medzimesačnom porovnaní sa júlové ceny tovarov a služieb v Británii zvýšili o 0,1 %, zatiaľ čo analytici predpovedali, že klesnú o 0,1 %.

Medziročná jadrová inflácia, teda rast spotrebiteľských cien bez nestálych cien potravín a energií, v júli zrýchlila na 2,3 % z júnových 2,1 %.

Napriek prekvapujúcemu oživeniu inflácie analytici aj naďalej veria, že rast spotrebiteľských cien sa pre slabý výkon ekonomiky v nasledujúcich mesiacoch spomalí a miera inflácie sa dostane pod hranicu 2 %, pri ktorej centrálna banka garantuje cenovú stabilitu.