Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Rast spotrebiteľských cien v Číne sa v marci zrýchlil

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Neistota, ktorú spôsobila vojna na Ukrajine, pravdepodobne udrží globálne ceny komodít v blízkej budúcnosti zvýšené, upozornili ekonómovia.

Peking 11. apríla (TASR) - Rast spotrebiteľských cien v Číne sa v marci zrýchlil viac, ako ekonómovia očakávali. Zároveň sa tempo zvyšovania výrobných cien zmiernilo. Ukázali to v pondelok oficiálne údaje čínskeho štatistického úradu, ktoré prevzala TASR.

Podľa štatistík sa index spotrebiteľských cien v Číne v marci 2022 zvýšil o 1,5 % po náraste o 0,9 % v predchádzajúcom mesiaci. Ekonómovia pritom odhadovali, že stúpne o 1,2 %.

Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestále ceny energií a potravín, zostala v marci stabilná na úrovni 1,1 %.

Ceny potravín v Číne v marci klesli o 1,5 %, pričom ceny bravčového sa oproti minulému roku prepadli o 41,4 %. Ceny nepotravinových výrobkov sa však zvýšili o 2,2 %.

Štatistický úrad v separátnej správe tiež informoval, že tempo rastu výrobných cien v Číne sa v marci znížilo na 8,3 % z 8,8 % vo februári. Napriek tomu bolo väčšie, než odhadovali ekonómovia, ktorí predpovedali, že klesne na 7,9 %.

Neistota, ktorú spôsobila vojna na Ukrajine, pravdepodobne udrží globálne ceny komodít v blízkej budúcnosti zvýšené, upozornili ekonómovia. Spotrebiteľské ceny v Číne tak môžu ďalej rásť, aj keď vzhľadom na slabý dopyt je nepravdepodobné, že tento rok prekročí cieľ vlády na úrovni 3 %.