Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Rast spotrebiteľských cien v Taliansku sa v marci zrýchlil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Medzimesačne vzrástol HICP v marci o 1,8 %, zatiaľ čo ekonómovia odhadovali, že vyskočí o 2,2 %.

Rím 31. marca (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Taliansku v marci opäť rástli, už tretí mesiac v rade, a rýchlejšie ako vo februári. Ukázal to v stredu predbežný odhad štatistického úradu ISTAT.

Podľa rýchleho odhadu sa index spotrebiteľských cien v tretej najväčšej ekonomike eurozóny v marci zvýšil medziročne o 0,8 %, čo bolo viac ako vo februári, keď stúpol o 0,6 %.

Marcové tempo rastu inflácie bolo najväčšie za takmer dva roky, od mája 2019. Prispelo k nemu najmä oživenie cien neregulovaných energetických výrobkov (1,7 % oproti -3,6 % vo februári) a rýchlejší rast nákladov na služby spojené s dopravou (2,2 % oproti 1 %).

Medziročný rast jadrovej inflácie, bez nestálych cien energií a potravín, sa v marci, naopak, spomalil na 0,8 % z 0,9 % vo februári. V medzimesačnom porovnaní stúpli spotrebiteľské ceny v Taliansku v marci o 0,3 %.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien, ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, sa v prípade Talianska nečakane spomalil, keďže stúpol medziročne len o 0,6 % po februárovom náraste o 1 %. To sklamalo ekonómov, ktorí predpovedali, že sa jeho tempo zrýchli na 1,3 %.

Medzimesačne vzrástol HICP v marci o 1,8 %, zatiaľ čo ekonómovia odhadovali, že vyskočí o 2,2 %.