Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Rast spotrebiteľských cien vo Francúzsku sa v júni mierne zrýchlil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa najnovších štatistík sa index spotrebiteľských cien (CPI) v druhej najväčšej ekonomike eurozóny v júni zvýšil medziročne o 1,5 % po májovom náraste o 1,4 %.

Paríž 13. júla (TASR) - Rast spotrebiteľských cien vo Francúzsku sa v júni mierne zrýchlil. Prispelo k tomu oživenie cien priemyselných výrobkov. Ukázali to v utorok spresnené údaje štatistického úradu INSEE.

Podľa najnovších štatistík sa index spotrebiteľských cien (CPI) v druhej najväčšej ekonomike eurozóny v júni zvýšil medziročne o 1,5 % po májovom náraste o 1,4 %. Tento výsledok sa zhoduje s predbežným odhadom. Júnová miera inflácie bola zároveň najvyššia od januára 2020.

Štatistiky ukázali tiež, že ceny priemyselných výrobkov v júni ožili a vzrástli o 0,7 % po znížení o 0,1 % v máji. A zároveň pokles cien potravín sa spomalil na 0,2 % z 0,3 % v júni. Ale spomalilo sa aj tempo rastu cien služieb (na 0,8 % z 1,1 %) a tiež cien energií (na 10,9 % z 11,7 %).

Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa ceny čerstvých potravín a energií, sa zrýchlila na 1,1 % z májových 0,9 %.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny sa vo Francúzsku v júni zvýšili o 0,1 %, čo bolo menej ako ich nárast o 0,3 % v máji.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Francúzska v júni mierne stúpol na 1,9 % z 1,8 % v predchádzajúcom mesiaci.