Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rast súkromného sektora eurozóny bol najrýchlejší od roku 2011

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR - Milan Podmaník

PMI súkromného sektora eurozóny sa už 54 mesiacov po sebe drží nad zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity súkromného sektora od jej poklesu.

Brusel 4. januára (TASR) - Ekonomika eurozóny na konci roka 2017 zvýšila tempo. Podporil ju takmer rekordný nárast výroby a najstrmšie zvýšenie aktivity v sektore služieb za vyše 6,5 roka. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu spoločnosti IHS Markit.

Podľa spresnených údajov Markit kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, po očistení od sezónnych vplyvov, v decembri vzrástol na 58,1 bodu z 57,5 bodu v novembri. Dosiahol tak najvyššiu úroveň od februára 2011. Konečná decembrová hodnota PMI je o niečo vyššia ako 58 bodov pri rýchlom odhade.

PMI súkromného sektora eurozóny sa už 54 mesiacov po sebe drží nad zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity súkromného sektora od jej poklesu.

Najvyšší kombinovaný PMI dosiahlo v decembri opäť Írsko, a to 60,2 bodu, čo je jeho 21-mesačné maximum. Druhé je Francúzsko, aj keď jeho spresnený PMI na úrovni 59,6 bodu je nižší ako 60 bodov pri rýchlom odhade. Naopak, spresnený PMI Nemecka, ktorý dosiahol 58,9 bodu, čo je jeho najvyššia úroveň za 80 mesiacov, mierne prekonal pôvodne odhadovaných 58,7 bodu. Štvrtá priečka patrí Taliansku s PMI na úrovni 56,8 bodu a piate je Španielsko s PMI 55,4 bodu.

Markit pripomína, že výrobný sektor eurozóny ukončil rok 2017 s vynikajúcimi výsledkami. Jeho PMI v decembri vzrástol na 60,6 bodu zo 60,1 bodu v novembri je najvyšší v doterajšej histórii prieskumov. Podporil ho domáci dopyt aj rast exportných objednávok.

Prieskum tiež ukázal, že spresnený PMI dominantného sektora služieb, ktorý napovedá, ako sa bude vyvíjať situácia v celej škále firiem, od veľkých bánk po malé reštaurácie a opravovne, v decembri stúpol na 56,6 bodu z 56,2 bodu v novembri. Konečný výsledok je o niečo vyšší ako 56,5 bodu pri predbežnom odhade.

Chris Williamson, hlavný ekonóm IHS Markit označil koniec roka 2017 v eurozóne za "hviezdny" a najlepší rok za viac ako jednu dekádu, napriek obavám z politickej neistoty. Priemerný PMI eurozóny za celý minulý rok na úrovni 56,4 bodu je najvyšší od roku 2006.

Decembrový PMI súkromného sektora eurozóny podľa neho zodpovedá medzikvartálnemu nárastu jej ekonomiky v posledných troch mesiacoch 2017 o impozantných 0,8 %. A nič nenaznačuje, že by hospodárstvo regiónu začalo v úvode tohto roka strácať tempo.