Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Rast súkromného sektora eurozóny sa spomalil, no menej, než sa čakalo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vo Francúzsku vzrástla aktivita v sektore tretí mesiac po sebe, no tempo rastu sa spomalilo takmer na úroveň stagnácie.

Brusel 6. mája (TASR) - Spomalenie rastu súkromného sektora eurozóny bolo v apríli miernejšie, než sa pôvodne očakávalo. Ukázali to dnes zverejnené konečné údaje agentúry Markit Economics. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.

Kompozitný index nákupných manažérov agentúry Markit Economics, ktorý zahrňuje aktivitu vo výrobnom sektore aj v sektore služieb, klesol v apríli na 53,9 bodu z marcovej hodnoty 54 bodov, ktorá predstavovala 11-mesačné maximum. Rýchly odhad poukazoval na pokles indexu až na 53,5 bodu. Napriek poklesu indexu to stále znamená pokračovanie rastu súkromného sektora, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Rast zaznamenali oba sledované sektory, ako výrobný, tak sektor služieb. Index nákupných manažérov pre sektor služieb eurozóny dosiahol podľa Markit Economics v apríli 54,1 bodu oproti 54,2 bodu v marci. Opäť to znamená lepší výsledok než rýchly odhad, ktorý uvádzal pokles indexu na 53,7 bodu.

Z krajín výrazný rast zaznamenal španielsky súkromný sektor a solídny rast evidoval aj súkromný sektor v Nemecku, aj keď tempo rastu bolo mierne slabšie, než naznačoval rýchly odhad. Vo Francúzsku vzrástla aktivita v sektore tretí mesiac po sebe, no tempo rastu sa spomalilo takmer na úroveň stagnácie.