Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rast svetovej ekonomiky ide miernym tempom, vyhliadky sú nevyvážené

Foto: business-standard.com

Jarné zasadnutie MMF a Svetovej banky, ktoré sa dnes končí, sa uskutočňuje v období rastúcich obáv, že vysoko zadlžené Grécko nedosiahne potrebnú dohodu o reformách so svojimi veriteľmi.

Washington 19. apríla (TASR) - Rast svetovej ekonomiky pokračuje v miernom tempe, jeho vyhliadky sú však nevyvážené, uviedol vo svojom komuniké na záver jarného zasadnutia Medzinárodného menového fondu (MMF) Medzinárodný menový a finančný výbor (IMFC). Ako uviedol, zatiaľ čo hospodársky rast v ekonomicky vyspelých krajinách sa posilnil, niektoré rozvíjajúce sa ekonomiky negatívne zasiahol pokles cien komodít a oslabenie exportu. Informovala o tom agentúra Reuters.

IMFC zároveň upozornil na riziká pre svetovú ekonomiku vyplývajúce z prudkých pohybov vo výmenných kurzoch a z geopolitického napätia. V tomto smere upozornil, že je dôležité, aby zmeny v menovej politike americkej centrálnej banky, ktorá sa pripravuje na zvýšenie úrokových sadzieb, boli efektívne komunikované, čím sa zníži riziko negatívnych vedľajších vplyvov na ostatné ekonomiky.


Jarné zasadnutie MMF a Svetovej banky, ktoré sa dnes končí, sa uskutočňuje v období rastúcich obáv, že vysoko zadlžené Grécko nedosiahne potrebnú dohodu o reformách so svojimi veriteľmi. Tá je potrebná na uvoľnenie zvyšných peňazí zo záchranného balíka, aby sa Grécko udržalo nad vodou.

V tejto súvislosti americký minister financií Jack Lew uviedol, že ak kríza v Grécku naberie plné rozmery, opätovne to zvýši neistotu ohľadne európskej aj ďalších ekonomík, uviedol denník Financial Times. Aj prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi upozornil, že ak sa grécku krízu nepodarí vyriešiť a krajina oznámi default, svetová ekonomika sa dostane do "neprebádaných vôd". Zároveň ale dodal, že "krajiny menovej únie sú momentálne lepšie pripravené na prípadné komplikácie než pred niekoľkými rokmi".

V rovnakom období sa zvyšujú problémy rozvíjajúcich sa ekonomík, ktoré negatívne zasahujú riziká silného kurzu dolára a nízkych cien komodít. Viaceré priemyselne vyspelé ekonomiky zasa naďalej znepokojuje nízka inflácia, napriek tomu, že program kvantitatívneho uvoľňovania, ktorý v marci spustila ECB, podporil slabú ekonomiku eurozóny. Komuniké IMFC v tejto súvislosti vyzýva na udržovanie uvoľnenej menovej politiky všade tam, kde je to potrebné.

IMFC okrem toho dodal, že "globálne nerovnováhy sa oproti predchádzajúcim rokom zmiernili, no napriek tomu je aj naďalej potrebné pracovať na vybalansovaní dopytu,". Týmto vyhlásením fond poukázal najmä na vysoký prebytok bežného účtu platobnej bilancie Nemecka, na čo často poukazujú aj Spojené štáty.

Na rozdiel od predchádzajúcich rokov sa na súčasnom zasadnutí MMF a Svetovej banky už toľko nediskutovalo o "menovej vojne," napriek opätovnému zvýšeniu kurzu dolára oproti euru a jenu. Tento raz rozhovory do veľkej miery ovplyvnil rastúci ekonomický vplyv Číny. Peking prišiel s vlastnou rozvojovou bankou, ktorá bude podľa USA konkurenciou finančným inštitúciám sídliacim vo Washingtone. Zároveň stále viac tlačí na MMF, aby pri blížiacej sa revízii svojej menovej jednotky SDR zaradil do svojho menového koša aj čínsku menu, čo by odrážalo rastúcu ekonomickú silu krajiny.