Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rast ťažby v štátoch OPEC znížil ceny ropy

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa analytikov rastúca produkcia v členských štátoch Organizácie krajín vyvážajúcich ropu mala na trhy väčší vplyv než pokles ťažby v USA a klesajúci kurz dolára.

Londýn 2. mája (TASR) - Ceny ropy zaznamenali dnes pokles po tom, ako trhy zareagovali na zvýšenie produkcie v krajinách Blízkeho východu za mesiac apríl. Tento fakt prekonal aj informácie o poklese ťažby v Spojených štátoch, ako aj o poklese kurzu dolára, čo zvyčajne ceny ropy podporuje. Informovala o tom agentúra Reuters.

Cena severomorskej ropy Brent s júlovým kontraktom (júnový vypršal v piatok 29.4.) klesla do 6.40 h SELČ oproti piatkovej uzávierke o 60 centov na 46,77 USD (41,02 eura) za barel (159 litrov). Klesla aj cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v júni. Dosiahla 45,44 USD/barel, čo znamená pokles o 48 centov.

Podľa analytikov rastúca produkcia v členských štátoch Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) mala na trhy väčší vplyv než pokles ťažby v USA a klesajúci kurz dolára. "Slabší dolár na investorov na ropných trhoch príliš nezapôsobil," uviedli analytici z ANZ Bank s tým, že na ceny výraznejšie pôsobia informácie o rozsahu ťažby zo strany OPEC. Kurz dolára pritom oproti košu svetových mien klesol tento rok o viac než 6 %, no podľa ekonómov tento faktor aj klesajúca ťažba v USA boli zapracované už do aprílových cien komodity.