Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Rast tržieb v eurozóne sa vo februári mierne zrýchlil

Foto: TASR/AP

Vývoj v maloobchode však zaostal za očakávaniami. Analytici, ktorých odhad zverejnil server RTTNews, očakávali zrýchlenie rastu až na 0,6 %.

Luxemburg 7. apríla (TASR) - Maloobchodné tržby v eurozóne pokračovali vo februári v raste, pričom tempo rastu sa mierne zrýchlilo. Na druhej strane, rast bol omnoho slabší, než sa čakalo. TASR o tom informuje na základe údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat a servera RTTNews.

Eurostat vo štvrtok zverejnil, že tržby v maloobchode eurozóny sa po úprave o sezónne vplyvy zvýšili vo februári medzimesačne o 0,3 %. V prvom mesiaci roka dosiahol medzimesačný rast maloobchodných tržieb v menovom bloku 0,2 %.

Vývoj v maloobchode však zaostal za očakávaniami. Analytici, ktorých odhad zverejnil server RTTNews, očakávali zrýchlenie rastu až na 0,6 %.

Maloobchodné tržby vo februári podporili najmä tržby z predaja pohonných látok, ktoré sa zvýšili o 3,2 %. Na porovnanie, v januári klesli o 1,2 %. Celkové tržby z predaja nepotravinových produktov sa zvýšili o 0,8 %, oproti vývoju v januári však tempo rastu spomalili, keď v prvom mesiaci roka vzrástli o 1,1 %.

Navyše tržby z predaja potravín, nápojov a tabakových výrobkov klesli, a to o 0,5 %. Tempo poklesu sa tak zrýchlilo, keď v januári pokles dosiahol 0,2 %.

V medziročnom porovnaní sa maloobchodné tržby v eurozóne zvýšili po úprave o kalendárne vplyvy o 5 %. Oproti vývoju v januári sa tak tempo rastu výrazne spomalilo, keď na začiatku roka maloobchodné tržby v eurozóne vzrástli medziročne o 8,4 %.

V širšej Európskej únii sa tržby v maloobchode medzimesačne zvýšili vo februári rovnako ako v eurozóne o 0,3 %. V medziročnom porovnaní rast dosiahol 5,4 %.

Z jednotlivých štátov EÚ, ktorých údaje sú k dispozícii, sa maloobchodné tržby medzimesačne zvýšili najviac v Slovinsku (8 %), Holandsku (4 %) a Portugalsku, kde rast dosiahol 2,3 %. Najvýraznejší pokles zaznamenali v Belgicku (-1,8 %), Estónsku (-1,7 %) a Poľsku. V tejto krajine klesli o 1,6 %. Na Slovensku zaznamenali rast o 1,8 %.

V medziročnom porovnaní sa maloobchodné tržby opäť najviac zvýšili v Slovinsku (21,7 %), potom na Slovensku (16,5 %) a v Portugalsku (15,9 %). Najvýraznejší pokles zaznamenali v Rakúsku (-5,9 %), Belgicku (-5,1 %) a na Cypre a vo Fínsku. V obidvoch krajinách klesli o 2 %.