Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Rast úrokových sadzieb zvýšil zisk UniCredit v 2. kvartáli o 15 %

UniCredit Bank Foto: TASR/František Iván

Talianska banka UniCredit zaznamenala v 2. štvrťroku výrazný rast tržieb a zisku.

Miláno 26. júla (TASR) - Talianska banka UniCredit zaznamenala v 2. štvrťroku výrazný rast tržieb a zisku. Prispelo k tomu zvýšenie úrokových sadzieb, čo podporilo čisté úrokové výnosy bánk. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu TeleTrader.

Banka v stredu oznámila, že v období od apríla do konca júna dosiahla čistý zisk 2,3 miliardy eur, čo medziročne predstavuje zvýšenie o 15 %. Výrazne tak prekonala odhady analytikov, ktorí počítali s čistým ziskom 1,86 miliardy eur. Prevádzkový zisk vzrástol o 49 % na 3,6 miliardy eur a tržby sa zvýšili o 25 % na 5,97 miliardy eur. Naopak, prevádzkové náklady banky o 1,2 % klesli.

V reakcii na pozitívne výsledky za 2. štvrťrok banka UniCredit odhaduje za celý rok čistý zisk na úrovni "minimálne 7,25 miliardy eur". V predchádzajúcej prognóze počítala s tohtoročným ziskom "nad 6,5 miliardy eur".

Okrem toho zlepšila odhad objemu financií, ktorý plánuje vrátiť investorom. Pôvodne im chcela prostredníctvom dividend a spätného odkúpenia akcií vrátiť minimálne 5,75 miliardy eur, najnovšie však predpokladá, že to bude minimálne 6,5 miliardy eur.