Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Rast úverov domácnostiam v eurozóne bol najslabší od roku 2015

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

A zároveň úvery firmám v eurozóne v januári 2024 vzrástli len o 0,2 % po smerom nahor revidovanom zvýšení o 0,5 % v decembri.

Frankfurt nad Mohanom 27. februára (TASR) - Rast úverov domácnostiam v eurozóne sa v januári 2024 spomalil a dosiahol najmenšie tempo od roku 2015. Dôvodom sú vysoké náklady na pôžičky po bezprecedentnom sprísnení menovej politiky Európskej centrálnej banky (ECB). A peňažná zásoba v regióne sa zvýšila len marginálne. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Podľa údajov, ktoré v utorok zverejnila ECB, úvery domácnostiam v eurozóne v januári 2024 stúpli medziročne o 0,3 % na 6,87 bilióna eur. To je pod odhadmi trhu, ktorý očakával ich nárast o 0,4 %, a najmenšie tempo od marca 2015, čo ešte podčiarkuje výrazné spomalenie ekonomiky bloku v dôsledku nedávneho bezprecedentného zvýšenia úrokových sadzieb ECB.

A zároveň úvery firmám v eurozóne v januári 2024 vzrástli len o 0,2 % po smerom nahor revidovanom zvýšení o 0,5 % v decembri.

Celkový rast úverov súkromnému sektoru, ktorý zahŕňal domácnosti aj nefinančné spoločnosti, dosiahol v januári 0,4 % a v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa nezmenil.

Z údajov ECB ďalej vyplýva, že menový agregát M3, ktorý je indikátorom peňažnej zásoby v eurozóne, sa v januári zvýšil medziročne len o 0,1 % po revidovanom náraste o 0,2 % v decembri.

Užší peňažný agregát M1, ktorý zahŕňa obeživo a jednodňové vklady, klesol v januári v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 8,6 % po tom, čo sa v decembri znížil o 8,5 %.