Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Rast úverov v eurozóne sa v auguste opäť spomalil

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Stúpajúce náklady na pôžičky v dôsledku bezprecedentnej menovej politiky ECB, stále vysoká inflácia a slabnúca ekonomika zasiahli dopyt po úveroch v euroregióne.

Frankfurt nad Mohanom 27. septembra (TASR) - Tempo rastu úverov domácnostiam aj firmám v eurozóne sa v auguste opäť spomalilo a pokles peňažnej zásoby M3 sa prehĺbil, keďže výkon ekonomiky ďalej slabne a blok sa potáca na pokraji recesie. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v stredu zverejnila Európska centrálna banky (ECB) a správy Reuters.

Stúpajúce náklady na pôžičky v dôsledku bezprecedentnej menovej politiky ECB, stále vysoká inflácia a slabnúca ekonomika zasiahli dopyt po úveroch v euroregióne.

Podľa údajov banky sa úvery domácnostiam v eurozóne v auguste 2023 zvýšili medziročne o 1 % po náraste o 1,3 % v júli. Augustové tempo ich rastu bolo najmenšie za osem rokov od augusta 2015, čo možno pripísať bezprecedentnej politike ECB.

Zároveň rast úverov podnikom klesol na 0,6 % z júlových 2,2 0, čo predstavuje najmenšie tempo od decembra 2015.

Celkový rast úverov súkromnému sektoru, ktorý zahŕňa domácnosti aj nefinančné spoločnosti, dosiahol v auguste len 0,6 %, čo bolo najslabšie tempo od septembra 2015.

ECB začiatkom tohto mesiaca zvýšila kľúčové úrokové sadzby na rekordnú úroveň, aby obmedzila infláciu. Ale to viedlo k ďalšiemu nárastu nákladov na pôžičky, čo brzdí ekonomiku. Očakáva sa tak, že eurozóna bude v nadchádzajúcich štvrťrokoch prinajlepšom stagnovať.

Z údajov ECB ďalej vyplýva, že menový agregát M3, ktorý je indikátorom peňažnej zásoby v eurozóne, sa v auguste znížil o -1,3 % po poklese o -0,4 % v júli. Za tri mesiace do augusta klesol v priemere o -0,4 % . A medziročný pokles užšieho agregátu M1, ktorý zahŕňa obeživo a jednodňové vklady, dosiahol v auguste -10,4 % (-9,2 % v júli).