Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Rast úverov v eurozóne sa v júni opäť spomalil

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Zmiernil sa aj rast peňažnej zásoby M3, zatiaľ čo pokles peňažného agregátu M1 sa prehĺbil.

Frankfurt nad Mohanom 26. júla (TASR) - Rast úverov súkromnému sektoru v eurozóne sa v júni opäť spomalil a dosiahol najmenšie tempo za sedem rokov. Zmiernil sa aj rast peňažnej zásoby M3, zatiaľ čo pokles peňažného agregátu M1 sa prehĺbil. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v stredu zverejnila na svojej webovej stránke Európska centrálna banka (ECB).

Zvyšujúce sa náklady na pôžičky, slabnúca ekonomika a vysoká inflácia negatívne ovplyvňujú dopyt po úveroch v regióne, ktorý zaviedol euro.

Podľa údajov ECB medziročný rast úverov súkromnému sektoru, ktorý zahŕňal domácnosti aj nefinančné spoločnosti, sa v júni spomalil na 2 % z májových 2,8 % a bol najslabší od augusta 2016.

Úvery domácnostiam v eurozóne sa pritom v júni 2023 zvýšili medziročne o 1,7 % na 6,87 bilióna eur po májovom náraste o 2,1 %. Júnové tempo ich rastu bolo zároveň najmenšie od mája 2016. Dôvodom je bezprecedentné sprísňovanie menovej politiky ECB.

Úvery firmám zároveň stúpli v júni o 3 %, najmenej od novembra 2021, po náraste o 4 % v máji.

ECB ďalej uviedla, že medziročné tempo rastu menového agregátu M3, ktorý je indikátorom peňažnej zásoby v eurozóne, sa v júni 2023 znížilo na 0,6 % z 1 % v máji a pokles užšieho menového agregátu M1, ktorý zahŕňa obeživo a jednodňové vklady, sa prehĺbil na -8 % z -7 % v máji.