Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Rast výrobného sektora eurozóny sa v októbri zrýchlil

Výroba vysokorýchlostných pneumatík v Matador Púchov, archívna snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Solídne sa zvýšil výkon stavebníctva a prírastok nových pracovných miest bol najstrmší od polovice roka 2011.

Brusel 2. novembra (TASR) – Rast aktivity vo výrobnom sektore eurozóny sa v októbri zrýchlil a viac, ako naznačil predbežný odhad. Prispelo k tomu zvýšenie produkcie, nových objednávok, a to domácich aj exportných, a tiež zamestnanosti. Vyplýva to zo spresnených údajov spoločnosti Markit, ktoré dnes zverejnila na svojej internetovej stránke.

Podľa najnovšieho prieskumu Markit index nákupných manažérov z výrobného sektora v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, po očistení od sezónnych vplyvov vzrástol v októbri na 53,5 bodu zo septembrových 52,6 bodov. Spresnená hodnota je pritom vyššia ako 53,3 bodu, ktoré dosiahol pri rýchlom odhade.

K lepším, ako očakávaným výsledkom prispeli najmä Nemecko, najväčšia ekonomika bloku, ktorého spresnený PMI v októbri mierne prekonal rýchly odhad a vyskočil na 55,1 bodu, čo je jeho 33-mesačné maximum namiesto pôvodne odhadovaných 55 bodov. Aj francúzsky PMI dosiahol najvyššiu úroveň za 31 mesiacov, a to 51,8 bodu (51,3 pri rýchlom odhade) a španielsky PMI na úrovni 53,3 bodu je najvyšší za šesť mesiacov. Taliansky PMI síce mierne vzrástol na 50,9 bodu, ale je najnižší za dva mesiace.

Podľa analytika Markit Roba Dobsona výrobný sektor eurozóny má za sebou dobrý štart do posledného 4. kvartálu 2016. Produkcia a nové objednávky v októbri rástli najrýchlejšie za uplynulé tri roky. Solídne sa zvýšil výkon stavebníctva a prírastok nových pracovných miest bol najstrmší od polovice roka 2011. Jedinou negatívnou správou bol ďalší pokles aktivity vo výrobnom sektore v Grécku, dodal.