Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Rast zásob v USA znížil koncom týždňa ceny ropy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vďaka vývoju na začiatku týždňa však za celý týždeň zaznamenala rast o viac než 1 %.

Londýn 26. februára (TASR) - Ceny ropy klesli na záver tohto týždňa približne o 1 %, keď z viacerých informácií na trhy najviac zapôsobili správy o raste ropných zásob a signály o ďalšom zvyšovaní produkcie v Spojených štátoch.

Ako v priebehu týždňa uviedlo americké ministerstvo energetiky, zásoby ropy zaznamenali v predchádzajúcom týždni rast o 564.000 barelov (1 barel = 159 litrov). Ekonómovia síce počítali s rastom o 3,3 milióna barelov, Americký ropný inštitút (API), ktorý svoje odhady zverejňuje oproti ministerstvu o deň skôr, uvádzal pokles o 884.000 barelov. Konečná správa, ktorá poukázala na rast ropných zásob siedmy týždeň po sebe, tak trhy sklamala.

Navyše, v piatok (24.2.) spoločnosť Baker Hughes informovala, že počet aktívnych ropných vrtov vzrástol šiesty týždeň po sebe. To signalizuje, že produkcia v USA, ktorá už teraz dosahuje najvyššie úrovne za takmer rok, bude pokračovať v raste.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v apríli (kontrakt vyprší 28. februára) klesla na záver piatkového obchodovania o 59 centov (1,04 %) a obchodovanie uzatvorila na úrovni 55,99 USD (52,78 eura) za barel. Vďaka vývoju na začiatku týždňa však za celý týždeň zaznamenala rast o viac než 1 %.

Aj cena americkej ľahkej ropy WTI na záver piatkového obchodovania klesla, konkrétne o 46 centov (0,84 %). Obchodovanie tak uzatvorila na úrovni 53,99 USD/barel. Aj v prípade tejto ropy sa však za celý týždeň cena zvýšila o viac než 1 %.