Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rast ziskov čínskych priemyselných podnikov prudko spomalil

Foto: TASR/AP

Pod septembrové prudké spomalenie sa podpísali slabšia aktivita v niektorých sektoroch a rastúci dlh. Dlh Číny už vzrástol na 250 % hrubého domáceho produktu.

Peking 27. októbra (TASR) - Rast ziskov priemyselných podnikov v Číne sa v septembri prudko spomalil, pod čo sa podpísali slabšia aktivita v niektorých sektoroch a rastúci dlh. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na údaje čínskeho štatistického úradu.

Zisky čínskych priemyselných podnikov vzrástli minulý mesiac medziročne o 7,7 %, zatiaľ čo v auguste dosiahol rast až 19,5 %. Augustové tempo rastu bolo najrýchlejšie za posledné tri roky. Výrazné spomalenie je najmä dôsledkom vývoja v ťažobnom sektore, ale aj v sektore elektroniky a výroby elektrickej energie.

Problémom je aj rastúci dlh, zvlášť v prípade oceliarní a producentov uhlia. Dlh Číny už vzrástol na 250 % hrubého domáceho produktu (HDP) a Banka pre medzinárodné zúčtovanie (BIS) v septembri varovala, že v najbližších troch rokoch môže krajina čeliť rozsiahlej bankovej kríze.

Za deväť mesiacov tohto roka sa zisky priemyselných podnikov v Číne zvýšili medziročne o 8,4 %. To je rovnaké tempo rastu ako za obdobie január až august.