Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

R. CHOVANEC: Biznis centrá sú prínosom pre ekonomiku Slovenska

Na archívnej snímke štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Rastislav Chovanec Foto: TASR

Ako povedal TASR štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Rastislav Chovanec, ide o pomerne mladé odvetvie priemyslu.

Bratislava 21. mája (TASR) – Slovensko sa presúva k projektom s vyššou pridanou hodnotou, kde dôležitú úlohu zohrajú centrá podnikových služieb. V Bratislave sa dnes za účasti predstaviteľov významných spoločností, ktoré pôsobia na Slovensku, konal prvý ročník konferencie Business Service Center Forum (BSC Forum). Poukázal na význam služieb, ktoré centrá ponúkajú, ako aj význam tohto priemyselného odvetvia na Slovensku a ich dosah na slovenskú ekonomiku a podnikateľské sféry. Ako povedal TASR štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Rastislav Chovanec, ide o pomerne mladé odvetvie priemyslu.

"Centrá si vytvárajú firmy, ktoré sú už na Slovensku etablované. Ide o expanziu ich činností, čo potvrdzuje, že na Slovensku sa im podniká dobre. Je viac ako isté, že ich počet bude rásť, pretože Slovensko sa presúva k projektom s vyššou pridanou hodnotou," myslí si Chovanec. Pripomenul, že ide o dynamicky sa rozvíjajúce odvetvie, a preto ministerstvo musí zachytiť aktuálne trendy. "Ponúkame rôzne formy investičných stimulov pre tieto projekty. Musíme sa zamerať aj na vzdelávací systém, aby školy dokázali vyprodukovať absolventov, ktorí majú šancu uplatniť sa v centrách. Chceme zjednodušiť aj administratívne postupy pre príchod manažérov na významné posty," povedal štátny tajomník rezortu hospodárstva. Podľa neho je dôležité presvedčiť aj iné firmy, ktoré sú tu už etablované, aby priviedli k nám aj ďalšie typy produkcií s vyššou pridanou hodnotou.

V minulom roku vzrástol počet zamestnancov centier o 10 %. Väčšina je sústredená v Bratislave a v Košiciach, ale cieľom nadnárodných firiem je priblížiť sa viac potrebám ľudí, a teda umiestniť ich aj v menších mestách.

"Centrá poskytujú servis v rámci vlastných štruktúr materských spoločností alebo poskytujú služby svojim klientom. Ide najmä o finančné služby, účtovníctvo, služby v oblasti informačných technológií, v oblasti ľudských zdrojov a tiež nákupu a logistiky tovarov. Služby majú európsky, ale aj celosvetový rozmer," priblížil na konferencii predseda Fóra pre centrá podnikových služieb Gabriel Galgóci.

BSC Forum združuje 19 centier. Galgóci pripomenul ich prínos pre slovenské hospodárstvo a štátny rozpočet, ale aj ich programy, ktoré sú určené na podporu rôznych aktivít znevýhodnených komunít. "Vlani odviedli na dani a odvodoch za svojich zamestnancov okolo 259 miliónov eur, z toho 65 miliónov eur na dani z príjmov zamestnancov. Spoločnosti zaplatili zamestnancom 398 miliónov eur," vyčíslil. Mzdy zamestnancov sa pohybujú na úrovni dvojnásobku priemerného platu na Slovensku a za posledné tri roky rástli ročne priemerne o 4 %.

V súčasnosti centrá zamestnávajú viac ako 23.000 ľudí, z nich 82 % je vysokoškolsky vzdelaných. V tomto priemyselnom sektore našlo uplatnenie až 61 % žien, väčšinou mladí ľudia, keďže priemerný vek zamestnancov je 31 rokov.