Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Rastúce geopolitické napätie zvýšilo tržby koncernu Lockheed Martin

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Pokračujúce boje na Ukrajine zvýšili dopyt po viacerých druhoch zbraní a munície, čo pre americké zbrojárske firmy znamená zvýšenie objednávok.

Bethesda 17. októbra (TASR) - Americký zbrojársky koncern Lockheed Martin zaznamenal v 3. štvrťroku rast tržieb, keď rastúce geopolitické napätie zvýšilo dopyt po jeho produktoch. Informovala o tom agentúra Reuters.

Firma v utorok zverejnila, že v 3. štvrťroku dosiahli jej tržby 16,88 miliardy USD (16,02 miliardy eur). V medziročnom porovnaní to predstavuje rast o takmer 2 %. Zisk na akciu predstavoval 6,73 USD, zatiaľ čo v 3. štvrťroku minulého roka dosiahol 6,71 USD/akcia.

Pokračujúce boje na Ukrajine zvýšili dopyt po viacerých druhoch zbraní a munície, čo pre americké zbrojárske firmy znamená zvýšenie objednávok. Práve zbrane od firmy Lockheed Martin, ako sú riadené raketové systémy či protitankové strely Javelin sa na Ukrajine ukázali ako kľúčové v jej boji proti Rusku.

Na druhej strane, divízia letectva Lockheed Martin stále zápasí s nedostatkom zamestnancov a problémami v dodávateľskom reťazci, čo je dôsledok ešte z obdobia pandémie nového koronavírusu. Divízia vyrába bojové lietadlá F-35.

"Stále nás brzdí niekoľko vecí," povedal v rozhovore pre Reuters prevádzkový riaditeľ spoločnosti Frank St. John, aj keď, ako dodal, situácia v poslednom kvartáli sa trochu zlepšila. Výsledkom pokračujúcich problémov je, že divízia letectva zaznamenala v 3. štvrťroku medziročný pokles tržieb o 5,2 %. Naopak, tržby v divízii raketových systémov dosiahli 2,94 miliardy USD, čo medziročne predstavuje rast o 3,8 %.

(1 EUR = 1,0538 USD)