Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rastúce napätie na Blízkom východe zvýšilo cenu ropy WTI

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Pozorovatelia označili minulotýždňové rokovania amerického prezidenta Baracka Obamu s kongresovými lídrami s cieľom vyhnúť sa pádu do fiškálnej priepasti za konštruktívne.

New York 19. novembra (TASR) - Cena ropy vzrástla viac než o 2 USD za barel (159 litrov) v reakcii trhov na eskaláciu napätia na Blízkom východe a naopak na zmiernenie obáv, že Spojené štáty spadnú z "fiškálneho útesu". Informovala o tom agentúra AP.

Pozorovatelia označili minulotýždňové rokovania amerického prezidenta Baracka Obamu s kongresovými lídrami s cieľom vyhnúť sa pádu do fiškálnej priepasti za konštruktívne. Takzvaný pád z fiškálneho útesu znamená, že od budúceho roka by automaticky nadobudli platnosť rozpočtové opatrenia v celkovej hodnote 600 miliárd USD (470,15 miliardy eur). Ekonómovia varovali pred dramatickými dôsledkami takéhoto vývoja na ekonomiku vrátane prepadu do recesie.

Okrem zmiernenia obáv z možného pádu USA z fiškálneho útesu trhy reagovali aj na zhoršovanie konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Podľa analytikov by prípadné rozšírenie konfliktu mohlo ovplyvniť dodávky ropy z krajín Blízkeho východu.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v decembri vzrástla okolo poludnia v New Yorku o 2,54 USD na 89,46 USD za barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, sa zvýšila o 2,65 USD na 111,60 USD/barel.