Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ratingová agentúra S&P potvrdila rating Francúzska na úrovni AA+

Agentúra ponechala negatívny výhľad, čo znamená, že v priebehu budúceho roka by sa rating Francúzska mohol znížiť.

Paríž 23. novembra (TASR) - Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) dnes potvrdila rating Francúzska na úrovni AA+, čím čiastočne upokojila vládu v Paríži po tom, ako Moody's začiatkom týždňa oznámila zníženie úverového hodnotenia krajiny. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Svoje rozhodnutie S&P odôvodnila presvedčením, že francúzska vláda je odhodlaná zrealizovať rozpočtové a štrukturálne reformy. Výhľad však ponechala negatívny, čo znamená, že v priebehu budúceho roka by sa rating Francúzska mohol znížiť.

Agentúra sa obáva, že rozpočtový deficit sa Parížu nepodarí budúci rok stlačiť na 3 % hrubého domáceho produktu (HDP), ale predpokladá jeho úroveň okolo 3,5 % HDP.

S&P bola prvou ratingovou agentúrou, ktorá Francúzsku odobrala špičkový rating na úrovni AAA. Urobila tak v januári tohto roka. Moody's ju nasledovala tento týždeň, keď úverové hodnotenie Francúzska znížila o jeden stupeň na Aa1 s negatívnym výhľadom. Poukázala pritom najmä na nepružný pracovný trh a zhoršujúcu sa konkurencieschopnosť krajiny.