Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ratingová agentúra S&P zvýšila rating Slovenska z A na A+

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Problémom pre slovenskú ekonomiku zostávajú podľa ratingovej agentúry vysoká štrukturálna nezamestnanosť a nezamestnanosť mladých ľudí, ako aj výrazné regionálne rozdiely.

Bratislava 31. júla (TASR) - Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) zvýšila dlhodobý rating Slovenskej republiky z A na A+ so stabilným výhľadom. Zároveň krátkodobý rating potvrdila na úrovni A-1.

Ako dnes agentúra informovala, aktuálne hodnotenie odráža jej očakávania, že tempo rastu slovenskej ekonomiky sa v tomto roku opäť zrýchli, k čomu by mali prispieť najmä priaznivé vonkajšie, ale aj domáce faktory. Navyše, S&P počíta s tým, že vláda bude pokračovať v postupnej konsolidácii verejných financií a v znižovaní štátneho dlhu. Zároveň poukázala na stabilný bankový sektor.

S&P predpokladá, že rast ekonomiky SR bude stále viac podporovať domáci dopyt. Ako dodala, očakáva, že v rokoch 2015 až 2018 by mal hospodársky rast krajiny dosiahnuť v priemere vyše 3 %. To by zároveň malo prispieť k zníženiu rozpočtového deficitu a štátneho dlhu. Deficit štátneho rozpočtu očakáva agentúra v tomto roku pod úrovňou 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). V ďalších rokoch by mal postupne klesať, pričom v roku 2018 ho S&P predpokladá pod úrovňou 2 % HDP.

Problémom pre slovenskú ekonomiku zostávajú podľa ratingovej agentúry vysoká štrukturálna nezamestnanosť a nezamestnanosť mladých ľudí, ako aj výrazné regionálne rozdiely. Určité riziká pre rastové vyhliadky predstavuje stále vysoká závislosť Slovenska od vývozu, najmä vtedy, ak by sa tempo zotavovania ekonomiky eurozóny, kam SR smeruje najviac svojho exportu, spomalilo, alebo ak by rusko-ukrajinský konflikt ešte viac eskaloval. To by mohlo zvýšiť tlak na rating Slovenska, varuje S&P.