Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Ratingová agentúra zaplatí pokutu sedemdesiatsedem miliónov dolárov

Foto: TASR/AP

Na základe mimosúdneho vyrovnania agentúra zaplatí komisii päťdesiatosem miliónov dolárov, dvanásť miliónov dolárov štátu New York a sedem miliónov dolárov štátu Massachusetts.

New York 22. januára (TASR) - Ratingová agentúra Standard & Poor's súhlasila s pokutou vyše 77 miliónov USD (66,42 milióna eur) za nadhodnotený rating hypotékami krytých cenných papierov. Informovala o tom agentúra AP.

Komisia pre burzy a cenné papiere (SEC) vo svojej prvej veľkej akcii proti významnej ratingovej agentúre obvinila S&P z úmyselného zverejnenia pozitívneho ratingu s cieľom podporiť biznis. Na základe mimosúdneho vyrovnania agentúra zaplatí komisii 58 miliónov USD, 12 miliónov USD štátu New York a 7 miliónov USD štátu Massachusetts. Okrem toho agentúra nebude jeden rok hodnotiť niektoré typy hypotékami krytých cenných papierov.

S&P vo svojom stanovisku poprela všetky obvinenia. Tie sa týkajú obvinení z úmyselného podvodu v rokoch 2011 a 2012. Ministerstvo spravodlivosti a viacerí generálni prokurátori podali v roku 2013 civilnú žalobu na agentúru, v ktorej ju obviňujú z úmyselného zavádzania pri hodnotení hypotekárnych rizík vedúcich k finančnej kríze.

Hypotékami kryté dlhopisy zohrali hlavnú úlohu vo finančnej kríze v roku 2008. Počas prudkého rozmachu bytovej výstavby banky prepojili riskantné hypotéky s ostatnými cennými papiermi a predávali ich investorom v celých balíkoch. Ratingové agentúry týmto cenným papierom dávali vysoké ratingy, čím z nich urobili najbezpečnejšie investície. Po prasknutí realitnej bubliny však tieto hypotekárne dlhopisy úplne stratili hodnotu.

Okrem S&P sú najvýznamnejšími ratingovými agentúrami aj Moody's a Fitch, zatiaľ však nie je známe, či sa úrady zamerajú aj na ne. "Môžem povedať len toľko, že toto je oblasť, v ktorej si viem v budúcnosti predstaviť aktivitu," povedal Andrew Ceresney, riaditeľ výkonnej divízie SEC.