Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

R.BRECELY: Až dve tretiny ceny elektriny tvoria rôzne poplatky

Ilustračné foto Foto: TASR – Milan Kapusta

Slovensko má najvyššiu cenu elektrickej energie pre priemyselných odberateľov v regióne. Ako zmeniť tento stav hovoril v relácii EKONOMIKA Tu a Teraz expert pre energetiku strany #Sieť Roman Brecely.

Bratislava 2. marca (TABLET.TV) - Napriek tomu, že Slovensko má jednu z najnižších veľkoobchodných cien elektrickej energie v EÚ, má zároveň najvyššiu cenu elektrickej energie pre priemyselných odberateľov v regióne.

Problémom Slovenska je podľa Romana Brecelyho u ceny elektriny to, že do jej koncovej ceny sa dostávajú rôzne distribučné a regulované zložky. "Dnes 65 % koncovej ceny elektriny tvoria rôzne iné zložky, ako je tarifa za prevádzkovanie systému, či tarifa za systémové služby. Do taríf sa dostávajú napríklad platby za obnoviteľné zdroje energie (OZE), ktoré tvoria položku asi 480 miliónov eur ročne. Takisto sa do ceny dostávajú platby na podporu baníkov a na odporu hnedého uhlia, čo je ďalších 100 miliónov eur ročne. To sú všetko veci, ktoré bude treba jednoznačne prehodnotiť," upozornil.

Brecely jednoznačne podporuje diverzifikáciu severojužného plynového prepojenia s Poľskom a s Maďarskom. "Súhlasím aj s plynovodom Eastring, pretože taktiež pomáha diverzifikácii," doplnil. Nemyslí si, že projekt Nord Stream 2 je dnes uskutočniteľný. "Je to skôr politický tlak, ale finančne to nie je projekt, ktorý bude mať nejakú návratnosť pri súčasných cenách plynu. Pri nákladoch, ktoré by s ním súviseli si nemyslím, že je zrealizovateľný," dodal expert pre energetiku strany #Sieť.