Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

RBS zvýšila zisk, vyhliadky sú však podľa banky pre brexit neisté

Royal Bank of Scotland. Foto: TASR/AP

Banka, ktorú musel v čase finančnej krízy zachraňovať štát a ktorej dodnes 62-percentný podiel kontroluje vláda, oznámila, že zisk v 3. štvrťroku dosiahol 448 miliónov libier.

Londýn 26. októbra (TASR) - Britská banka Royal Bank of Scotland (RBS) oznámila za 3. štvrťrok rast zisku o vyše desatiny, napriek tomu, že vyčlenila ďalšie financie na riešenie predchádzajúcich pochybení, ako aj v súvislosti s neistotou spojenou s odchodom Británie z Európskej únie.

Banka, ktorú musel v čase finančnej krízy zachraňovať štát a ktorej dodnes 62-percentný podiel kontroluje vláda, oznámila, že zisk v 3. štvrťroku dosiahol 448 miliónov libier (506,03 milióna eur). V porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka to predstavuje rast o 14 %.

Banka zároveň oznámila, že v kvartáli vyčlenila 200 miliónov libier ako rezervu na krytie nákladov spojených s predajom nevýhodných poistiek klientom. Celkové náklady spojené s touto kauzou sa tak dostali na 5,3 miliardy libier.

Okrem toho vyčlenila ďalších 100 miliónov libier, keďže "neistota okolo ekonomických vyhliadok sa pre brexit zvyšuje". RBS je jednou z prvých veľkých bánk, ktorá takúto rezervu spojenú s odchodom Británie z EÚ vyčlenila. Ako pre novinárov povedal výkonný riaditeľ banky Ross McEwan, banka musí byť pripravená na akýkoľvek vývoj.

(1 EUR = 0,88533 GBP)