Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Realitná kríza v Nemecku stiahla spoločnosť TAG Immobilien do straty

Východ slnka v nemeckom Frankfurte. Foto: TASR/AP

Spoločnosť v utorok oznámila, že za rok 2023 zaznamenala stratu 410,9 milióna eur. Na porovnanie, v roku 2022 dosiahla zisk 117,3 milióna eur.

Frankfurt nad Mohanom 12. marca (TASR) - Jedna z najväčších realitných spoločností v Nemecku TAG Immobilien oznámila za minulý rok stratu viac než 410 miliónov eur. Dôvodom je najväčšia realitná kríza v Nemecku za posledné desaťročia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Spoločnosť v utorok oznámila, že za rok 2023 zaznamenala stratu 410,9 milióna eur. Na porovnanie, v roku 2022 dosiahla zisk 117,3 milióna eur. TAG Immobilien dodal, že v 2. polroku odpísal z hodnoty svojich aktív viac než 4 %, pričom za prvých šesť mesiacov minulého roka odpísal 7,4 %. V porovnaní s maximom v polovici roka 2022 tak hodnota portfólia firmy klesla o 16 %. V reakcii na najnovšiu situáciu vedenie TAG Immobilien uviedlo, že ani za rok 2023 nevyplatí dividendy.

Realitná spoločnosť je však presvedčená, že to najhoršie už zvládla. "Najväčšia časť, čo sa týka odpisov, by už mala byť za nami," povedal finančný riaditeľ a jeden zo šéfov TAG Immobilien Martin Thiel.

V pondelok (11. 3.) svoje výsledky za minulý rok oznámil aj konkurent TAG Immobilien, spoločnosť LEG Immobilien. Aj táto firma uviedla, že za minulý rok zaznamenala po vysokých odpisoch stratu, rovnako však dodala, že "tú najhoršiu časť realitnej krízy už má za sebou".